de kook-coach

 

STOOFPEERTJES

 

Lekker als bijgerecht

Stoofpeertjes mooi rood laten worden door ze alleen te laten koken duurt heel lang. Daar hebben of nemen we tegenwoordig de tijd niet meer voor. Gelukkig kan het sneller door er een kleurstof aan toe te voegen. Vaak gebruik ik daar een rode jam of rode wijn voor. Tijdens het koken verdampt de alcohol van de wijn. Alleen de kleur en smaak blijven behouden. Maar ook bessensap is een geschikte kleurstof.

Als er kinderen mee-eten gebruik ik geen wijn maar water en doe ik gewoon een paar eetlepels rode jam bij de peertjes tijdens het koken. De peertjes worden dan wel zoeter.

Het lekkerste stoofpeertje vind ik de Gieser Wildeman. Het zijn kleine peertjes.

Hieronder volgt een basisrecept.

 

Ingrediënten:

1 kilo stoofpeertjes, geschild (en in vieren gesneden)

1 fles (niet te dure) rode wijn

1 theelepel kaneel

eventueel wat maïzena als er een saus bij gemaakt wordt.

Bereiding:

Neem een ruime pan en doe daar alle ingrediënten in.
Zet de pan op het vuur en laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes koken. De kooktijd kan ook iets langer duren naar gelang de gebruikte perensoort. Even controleren dus door met een vork voorzichtig in een peertje te prikken. Als de vork er gemakkelijk ingeprikt kan worden zijn de peertjes gaar.
Is het koken in alleen maar wijn wat al te bezwaarlijk, dan kan de helft van de wijn vervangen worden door water. Het eindresultaat is min of meer hetzelfde.

Bij deze methode wordt de binnenkant van de peertjes niet helemaal rood. Wil je ook de binnenkant rood hebben, dan moeten de peertjes minstens 3 uur heel zachtjes op het kleinste pitje van het fornuis koken.

Het kooknat kan gebruikt worden als saus. Giet de peertjes dan af in een klein (steel)pannetje en laat het kooknat inkoken tot het enigszins stroperig is geworden.
Het kooknat kan ook gebonden worden met maïzena.
Laat het (steel)pannetje op een zacht vuur staan. Doe dan in een kommetje een theelepel maïzena, voeg er een paar eetlepels van het warme kooknat aan toe en roer dat goed door elkaar tot de maïzena zich vermengd heeft met het kooknat.
Haal nu eerst het (steel)pannetje van het vuur.
Voeg dan het maïzena-mengsel onder goed roeren toe aan het kooknat in het (steel)pannetje tot er een mooie saus is ontstaan.

Variaties:

Als je de stoofpeertjes niet zoet genoeg vindt kan je er tijdens het koken suiker of honing aan toevoegen.
Ook lekker is als je er tijdens het koken 2 vanillestokjes, of een zakje vanillesuiker aan toevoegt.
3 kruidnagels erbij tijdens het koken geeft weer een andere smaak aan de peertjes.

Tip:

Koude stoofpeertjes zijn ook erg lekker als dessert. Serveer ze dan met een bolletje ijs.
 
 
 
 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement