de kook-coach

 

SPITSKOOLPOTJE

 

Naar een recept uit de NRC.next

 

Dit is een eenvoudig en snel te bereiden eenpansgerecht. En erg lekker als het koud weer is. Als je spitskool koopt let er dan op dat hij krakend vers is. Dat geeft het beste resultaat. De spitskool maak je schoon door eventueel de buitenste bladeren weg te halen. Dan snijd je de kool doormidden, en daarna kan je de helften, behalve de harde kern, in reepjes snijden. Deze reepjes spitskool wassen in een vergiet onder stromend water en goed uit laten lekken.

 

Spitskoolpotje

Ingrediënten voor 2 personen:

1 klein spitskooltje, in smalle reepjes gesneden

ongeveer 200 gram rundergehakt

1 of 2 teentjes knoflook, gepeld

ongeveer 1 theelepeltje komijn

een paar druppeltjes tabasco

half kippenbouillonblokje

1 blik linzen

wat goede olie om in te bakken

Bereiding:

Neem een ruime pan, een grote braadpan of een wok, en doe daar wat olie in. Zet de pan op een matig vuur. Bak de rundergehakt onder goed roeren met een houten spatel rul. Snij nu de knoflook boven de pan in dunne plakjes en laat even meebakken. Voeg er de komijn en de tabasco aan toe. Roer weer goed. En verkruimel boven de pan het halve kippenbouillonblokje Roer alles weer goed door. Nu kan de spitskool er beetje bij beetje aan toegevoegd worden. Telkens goed om scheppen. Het kan zijn dat door de hoeveelheid spitskool het gerecht niet meer pruttelt, zet dan het vuur even wat hoger. De spitskool zal behoorlijk gaan slinken. Als laatste kunnen de linzen erbij. Alles even omscheppen en goed door laten warmen.

Serveer dit gerecht in diepe borden of grote kommen. Het is een nogal nat gerecht.

 
 
 
 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement