de kook-coach

 

Roux

 

Zelf kleur ik sausjes voor de winterse maaltijd met rodekoolnat. Een een eenvoudige roux van bloem, boter en rodekoolnat vormt zo een aantrekkelijk contrast met bijvoorbeeld zuurkool- of andijviestamppot. De saus krijgt op deze manier een lichtpaarse kleur.

Het kooknat van rodekool kan in de diepvries bewaard worden tot ze nodig is. De saus is in de zomer verrassend lekker bij nieuwe aardappelen waarbij bloemkool of een groene salade wordt geserveerd.

 

Roux met rodekoolnat

Ingrediënten:

40 gram bloem

40 gram boter

1/2 liter vloeistof, (rodekoolnat, water)

Bereiding:

Smelt de boter in een steelpannetje en roer hier de bloem goed doorheen. Laat het geheel goed warm worden. Voeg er nu beetje bij beetje al roerend de vloeistof aan toe. Zorg dat er geen klontjes ontstaan door alsmaar te bliven roeren tot uiteindelijk alle vloeistof in de roux is opgenomen. Laat de saus nog een paar minuten goed doorwarmen. De vloeistof kan geheel of gedeeltelijk uit rodekoolnat bestaan. Is er te weinig rodekoolnat, dan kan het rustig aangevuld worden met water.

Om er extra smaak aan toe te voegen (de saus smaakt al lichtjes naar rodekool) kan er nog wat peper en zout bij, of een bouillontablet, of wat mosterd naar keuze.

 

 
 
 
 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement