de kook-coach

 

RODE KOOLSTAMPPOT

 

Dit gerecht maak ik klaar in een snelkookpan. Dit is een snelle methode en de smaken blijven goed behouden.

 

Rode koolstamppot

Nodig voor 4 personen:

klein rood kooltje, van ongeveer 800 gram

ongeveer 800 gram aardappelen

500 gram rundergehakt

2 uien, als ze groot zijn maar 1 ui

2 appels

1 bouillontablet, rundvlees- of paddestoelensmaak

1 laurierblad

snufje kruidnagelpoeder

scheutje azijn

Bereiding:

Neem de snelkookpan en doe daar een laagje koud water in van een halve tot een hele centimeter.

Was de groente en aardappelen in een vergiet zodat ze zonder water in de snelkookpan gedaan kunnen worden. Dit voorkomt dat er teveel water in de pan komt. Schil de aardappelen en snijdt ze in grove stukken. Was ze goed en doe ze in de pan. Haal de lelijke buitenste bladeren van rode kool af, snijdt de kool doormidden en snijdt de kool daarna in dunne reepjes. Was de kool en doe ze in de pan. Pel de uien en snijdt ze boven de pan in reepjes. Verkruimel boven de pan het gehakt. Schil de appels en snijdt die boven de pan in blokjes. Doe nu het bouillontablet, het laurierblad en het kruidnagelpoeder in de pan en als laatste het scheutje azijn.

Doe de deksel op de pan en laat de pan op druk komen. Als de pan op druk is 12 tot 15 minuten laten koken. Nadat de druk van de pan is gehaald door koud stromend water over het deksel te laten lopen kan het deksel eraf gehaald worden. Giet nu het teveel aan kookvocht af in een schaaltje. En maak er met een pureestamper een mooie stamppot van. Is de stamppot te droog, voeg er dan wat van het opgevangen kookvocht aan toe. De rest van het kookvocht kan bewaard worden in de diepvries om er een gekleurde roux van te maken.

Lekker erbij is een likje mosterd.

Variaties:

Om een bijzonder geurige stamppot te krijgen kan de azijn vervangen worden door een scheutje rode wijn. Tijdens het koken verdampt de alcohol, maar de smaak blijft behouden.
Ook lekker is om het gehakt te vervangen door in blokjes gesneden kipfilet. De kooktijd blijft hetzelfde.

Tip:

Als de opgegeven hoeveelheid te groot is, dan kan de rest van dit gerecht ingevroren worden voor later gebruik.

Zie ook het artikel over aardappelen.

 
 
 
 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement