de kook-coach

 

Rijst

 

Er zijn veel soorten rijst te koop. Vliesrijst (met velletje) heeft een veel langere kooktijd dan geslepen rijst (zonder velletje). En er bestaat ook 'parboiled' (voorgekookte) rijst. Deze rijst heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten. Rijst stomen vergt heel veel tijd en is niet zo handig als er weinig tijd is. Parboiled rijst is veel praktischer als er na het werk gekookt moet worden. En tegenwoordig is de techiek van het parboilen zo goed dat er vrijwel geen verlies is aan voedingswaarde.

Gebruik een goede (bijna alle rijst is tegenwoordig goed), smakelijke soort zoals langkorrel of Basmati rijst. Kijk in de winkel in het rijstschap en probeer eens wat uit. Koop wel losse rijst, en geen builtjes. Bij losse rijst kan je namelijk zelf de hoeveelheid bepalen. De een eet namelijk meer dan de ander. En kook die volgens de gebruiksaanwijzing op het pak gaar.

Koop in eerste instantie kleine verpakkingen (meestal een pak van 400 à 500 gram) zodat je niet te lang doet met een rijst die niet bevalt.

 

Rijst

Ingrediënten voor 2 personen:

ongeveer 3/4 kopje rijst

ongeveer 1 1/2 kopje water

een mespuntje zout

Bereidingswijze 1:

Lees eerst de gebruiksaanwijzing op het pak. Doe de rijst in een klein pannetje en doe er ongeveer tweemaal zoveel water bij en een mespuntje zout. Iets te veel water is minder erg dan te weinig water. (Het teveel aan water kan na de kooktijd afgegoten worden.) Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt en laat het gedurende 10 minuten (of de tijd die op de verpakking staat), met het deksel op de pan zachtjes koken. Doe daarna het vuur uit en laat de rijst nog ongeveer tien minuten nagaren/droogstomen.

Bereidingswijze 2:

Doe de gewenste hoeveelheid rijst in een kleine pan en doe er ruim water bij en een mespuntje zout. Roer even in de pan en kook de rijst volgens de kooktijd op de verpakking, en volgens bovenstaande aanwijzingen gaar. Giet na de kooktijd het overtollige water af en laat de rijst een minuut of 10 droogstomen.

 

Rijst die overblijft kan in de diepvries bewaard worden tot ze nodig is.
Gele rijst
Rijst kan voorzien worden van een kleurtje. Als er wat draadjes echte saffraan of een theelepeltje hindoestaanse masala aan het begin van de kooktijd aan toegevoegd worden krijgt de rijst een gele kleur. Let er wel op dat zowel saffraan als masala een specifieke smaak hebben. Heb je al een smaakvol gerecht, dan kan je beter de rijst neutraal houden.

 

 
 
 
 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement