de kook-coach

 

RODE BIETJES / KROOTJES

 

Krootjes kan je voorverpakt en al gekookt in de supermarkt kopen. Je kunt ze zowel koud als warm eten. De hoeveelheid in een verpakking is altijd hetzelfde. Soms komt het niet handig uit omdat je bijvoorbeeld met meer personen bent, of alleen bent. Dan is het handiger om losse ongekookte krootjes te kopen. Reken ongeveer 200 gram krootjes per persoon.

Als je ongekookte krootjes koopt, let er dan op dat het gave en stevige exemplaren zijn. Voelen ze wat zacht aan, koop ze dan niet. Voor ze gekookt kunnen worden schrob je ze schoon met een hard borsteltje. Let er wel op dat tijdens het schoonmaken de wortel en de bladaanzet niet beschadigd raken. Er gaat anders tijdens het koken veel smaak verloren. Je kookt ze in ruim water. Ze moeten helemaal onder water staan zodat ze helemaal gaar kunnen worden. In de winter duurt het koken van krootjes ongeveer een uur. In de zomer, het zijn dan jonge krootjes, tussen de 20 en 30 minuten. Na het koken giet je ze af en spoelt ze goed met koud water. Als ze enigszins afgekoeld zijn, kan je de schil er gemakkelijk afpellen.

Gekookte krootjes kun je grof raspen of in dunne plakjes snijden of schaven. Net waar je zin in hebt.

Warme krootjes of koude krootjes kun eten met gekookte aardappelen of rijst en bijvoorbeeld een gehaktballetje.

Ingrediënten voor 2 personen:

400 gram krootjes, gekookt en geraspt of in plakjes

400 gram aardappelen, geschild

1 klein uitje, schoongemaakt en gesnipperd

wat boter of margarine om te braden

gehaktballetjes, voor 2 personen

Bereiding:

Kook de krootjes zoals hierboven beschreven, of gebruik kant en klare krootjes. Rasp of schaaf de krootjes boven een kom, voeg er de gesnipperde ui aan toe en schep het geheel om. Kook de aardappelen op de gebruikelijke wijze en giet ze af. Als de aardappelen staan te koken kan je de gehaktballetjes braden. Dien op met wat jus over de aardappelen.

Variaties:

Neem in plaats van een gehaktballetje eens een speklapje.
Voeg ook eens gesnipperde bieslook en/of selderie toe bij de krootjes.
Zie ook het artikel over krootjes.
 
 
 
 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement