de kook-coach

 

GEHAKTBAL

 

Gehaktballetjes zijn eenvoudig te maken en passen bijna bij alle groenten. Meestal gebruik ik rundergehakt, maar je kan ook varkens- of kalfsgehakt gebruiken. Deze soorten gehakt zijn redelijk neutraal van smaak. Voor lamsgehakt heb je namelijk een heel andere kruiderij nodig.

Let er wel op dat je de gehakt door en door gaar braadt. Je zou er anders ziek van kunnen worden.

Een recept voor een smakelijke gehaktbal.

De hoeveelheden van de kruiden heb ik niet opgegeven. Daarvan moet je even uitproberen wat je zelf het lekkerst vindt.

Ingrediënten voor 2 personen:

200 gram gehakt naar keuze

1 ei, losgeklopt

1 beschuit, verkruimeld; of 1 boterham zonder korst, ook verkruimeld

flink wat kerrie

nootmuskaat, vers geraspt, naar behoefte

gemalen foelie, naar behoefte

wat vers gemalen peper

snufje zout

ongeveer 25 gram boter of margarine

eventueel wat mosterd

Bereiding:

Doe de gehakt in een schone kom of schaal en maak ze los met een schone vork. Voeg er nu het losgeklopte ei, de beschuitkruimels, kerrie, nootmuskaat, foelie, peper en zout aan toe. Prak dit alles goed door elkaar, zodat de kruiden goed gemengd raken met het gehakt. Nu kan je er met schone handen 2 gehaktballen van vormen. Zelf plat ik ze wat af, zodat ze wat makkelijker door en door gaar worden. Neem een braadpannetje, doe daar de boter in en verwarm de boter op een matig tot ze gaat bruisen. Als de boter uitgebruist is kunnen de gehaktballen in de pan. Braadt ze aan alle kanten aan en temper dan het vuur. De gehaktballen nu verder braden, wel af en toe omdraaien, tot ze gaar zijn. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Het kan zijn dat er te weinig braadvocht is, voeg er dan voorzichtig een scheutje water aan toe. Houdt een deksel bij de hand want het zou kunnen gaan spatten. Als het spat, doe dan snel de deksel op de pan. Als de gehaktballen gaar zijn kan de jus afgemaakt worden met een scheutje water en wat mosterd. De jus nu even goed doorroeren.

Serveer de gehaktballen bij aardappelen met groente. De jus kan over de aardappelen gedaan worden.

 
 
 
 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement