de kook-coach

 

Gehakt

 

Gehakt is verkrijgbaar in verschillende varianten zoals bijvoorbeeld rundergehakt, 'halfom' (half rundvlees, half varkensvlees) en lamsgehakt. Deze smaken allemaal verschillend. Het hangt van je persoonlijke smaak af welke je het lekkerst vindt. Rundergehakt bevat over het algemeen het minste vet. Het is vers te koop bij slagerijen en supermarkten. Dan is het gelijk klaar voor gebruik. Ook in het diepvriesvak ligt vaak gehakt. Dan kan je het in boter, margarine of olie al 'roerbakkend' ontdooien voor dat je het verder gebruikt.

Met gehakt kan je verschillende gerechten klaarmaken die niet veel tijd kosten.

Hierboven schreef ik al over roerbakken. Dat is de snelste manier om een gerecht te bereiden. In een hapjespan of een vleespan doe je wat olijfolie (dat vind ik het lekkerst). Niet te veel, want in gehakt zit ook aardig wat vet, dat smelt als je het gaat roerbakken. Tijdens het roerbakken voeg je er bijvoorbeeld in fijne plakjes gesneden prei en champignons aan toe. Ook lekker is taugé met mais of paprika, ui, knoflook en tomaat. Het maakt eigenlijk niet zo uit wat je erbij doet.

 

Roerbakschotel voor 2 personen.

Ingrediënten:

ongeveer 200 gram gehakt

2 dikke preien, zeer fijn gesneden

100 gram champignons

2 à 3 theelepels tandoori masala

rijst, zie andere pagina

Bereiding:

Begin met het koken van de rijst.
Zet dan een pan op matig vuur, doe er wat olijfolie of boter in. Wacht een minuutje en doe er dan de gehakt in. Begin gelijk te roeren met een houten spaan om het gehakt los en rul te bakken. Ga daar mee door tot al het gehakt gebakken is. Voeg er dan de fijn gesneden prei en champignons aan toe. Blijf steeds goed roeren. En voeg als laatste de tandoori masala toe.
Laat alles even goed bakken. De prei kan zacht of 'al dente' gebakken worden.
 

Variaties:

De rijst kan vervangen worden door pasta in een leuk vormpje, mie of aardappelen.
Het gehakt kan vervangen worden door 200 gram kipfilet (in kleine blokjes gesneden) of 200 gram kalkoenfilet (in kleine blokjes gesneden).
De tandoori masala kan vervangen worden door 2 theelepels hindoestaanse kerrie en een scheutje zoete sojasaus.
De groenten kan je naar gelang het seizoen variëren:
Winterpeen zal niet zo gemakkelijk te roerbakken zijn.
Maar kiemgroenten zoals taugé, 'sprouty' (een mix van kiemen) gaan erg goed.
Ook diverse paddestoelen kunnen erin zoals kastanjechampignons, shii-takes en oesterzwammen.
Fijngesneden witte kool of spitskool lukt ook erg goed. Reken dan op ongeveer 400 gram groenten voor 2 personen.
Lekker is ook een aubergine en een courgette. Begin dan als het vlees gaar is met de aubergine (met schil in blokjes gesneden) even roerbakken en dan de courgette (met schil in dunne plakjes gesneden).
 
 
 
 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement