de kook-coach

 

aardpeer/topinamboer

 

Een eenvoudige en snel gerecht voor 2 personen.

 

Eerst iets over de aardpeer zelf. De smaak van de knol is wat zoetig. En hij is heel gemakkelijk zelf te kweken in een grote kuip. Maar pas op als de aardpeer in de volle grond wordt gezet. Dan kan hij gaan woekeren.
In een ruime kuip stop je een of meerdere aardperen. Verder heeft hij weinig verzorging nodig. Wat water, niet al te veel. En in het groeiseizoen af en toe wat voeding erbij gieten.
Ook de schillen hoeven niet weggegooid te worden. Die kunnen gewoon in de kuip gedaan worden. Hieruit ontstaan weer nieuwe planten.
De aardpeer kan gebruikt worden als een aardappel.

 

Hieronder het recept voor gebakken aardpeer:

 

Ingrediënten:

hoeveelheid aardpeer gelijk aan de hoeveelheid aardappelen die je gewoonlijk gebruikt, geschild en in dunne plakjes gesneden.

scheutje olijfolie

wat paddestoelen naar keuze, in plakjes gesneden

spekjes (zoals die je in de zuurkoolstamppot zou gebruiken)

wat peper en eventueel wat zout

Bereiding:

Doe de olijfolie in een koekenpan en verwarm deze.

Bak hierin op een matig vuur, ongeveer 10 minuten, de schijfjes aardpeer. Regelmatig de schijfjes losmaken met een spatel tegen het aanbakken.

Voeg hier de in plakjes gesneden paddestoelen aan toe. En laat het ongeveer 5 minuten meebakken.

Dan kunnen de spekjes erbij. Een deksel op de koekenpan, en nog ongeveer 15 minuten laten bakken. Er komt genoeg vet uit de spekjes, dus aanbakken is niet meer waarschijnlijk.

Nog wat peper uit de molen en opdienen met een salade van rode bietjes / krootjes.

 

tip:

Vervang een gedeelte van de aardappelen in een stamppot door aardpeer.

 

 

 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement