de kook-coach

 

Bruine bonen

 

Hieronder wellicht het meest bekende bruine bonen recept: BB met R.

BB met R is een van oorsprong Surinaams gerecht. Dit werd vaak op maandag (wasdag) gegeten aangezien het eenvoudig en snel te bereiden is.

 

BB met R voor 2 personen.

Ingrediënten:

1 blik bruine bonen

100 gram rijst

1 ui

1 teentje knoflook

100 gram ham, dikke plak

1 eetlepel margarine

2 tomaten

1 deciliter bouillon

1 laurierblad

peper

Bereiding:

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snipper de ui en het teentje knoflook en fruit ze in de margarine. Snijd de ham in blokjes, ontvel de tomaten en snijd ze klein. Doe de ham, de tomaten, de bouillon en het laurierblad bij de ui en stoof alles ongeveer 15 minuten. Schep de bonen erdoor en breng het gerecht op smaak met peper en zout.

Verdeel de rijst over de borden en schep de bruine bonen erop.

Variaties:

De ham kan vervangen worden door gehakt of kipfilet. Ook kan er een restje vlees van de vorige dag in verwerkt worden.
Tip voor in de winter: De tomaten kunnen vervangen worden door een eetlepel tomatenpuree of door twee gepelde tomaten uit blik. Verse tomaten zijn in de winter namelijk niet zo smaakvol als in de zomer.
Tip: Heb je geen verse bouillon, dan kan de bouillon gemaakt worden van een kwart bouillonblokje. Of je kan bouillon uit een pot gebruiken. Wat je overhoudt van de bouillon uit pot kan je weer aan zelfgemaakte soep toevoegen.

Zie ook het tweede artikel over peulvruchten.

 
 
 
 

artikelen

Van een aantal van mijn recepten heb ik korte artikelen ge- maakt waarin ook de geschiedenis en andere aspecten van de gebruikte groenten worden beschreven. Van deze artikeltjes staan er nu een paar op deze pagina van de site: 'link'. Andere artikeltjes zijn op aan- vraag te verkrijgen.
 © 2006- beer clement